Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

...η ΚΟΠΗ της ΠΙΤΑΣ φέτος στο ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ...


Με απόφαση του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου και λόγω της απώλειας αγαπητών μας προσώπων η καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της πίτας δεν θα πραγματοποιηθεί στην Κορώνη όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.Θα γίνει το Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011 στο χωριό μας.
Σας ευχαριστούμε
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Κοσμάς Διονύσης Ζαφειροπούλου-Μουντζούρη Μαρία

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Κλείνοντας 6 χρόνια πολιτισμού και δημιουργίας!!!

Aν τύχει και σε βγάλει ο δρόμος σου στου Νέστορα τα μέρη, στην Ανατολική Πυλία σα βρεθείς Αύγουστο μήνα μην παραλείψεις το Χωματερό να επισκεφτείς (ένα μικρό χωριό του Δήμου Κορώνης).Τα τελευταία χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Χωματερού΄΄Αγιοι Θεόδωροι΄΄ με πρωτεργάτη τον αείμνηστο πρόεδρο Τάσο Μισέρο, έχει επιτελέσει ένα πολιτιστικό θαύμα. Μικρό το χωριό, μεγάλες προσδοκίες του Συλλόγου και των κατοίκων. Άνθρωποι με μεράκι και όρεξη, αποφάσισαν να δώσουν ζωή στο κλειστό Δημοτικό σχολείο του χωριού και να το καταστήσουν πυλώνα δράσης για κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα, ταράσσοντας τα λιμνάζοντα νερά του Δήμου Κορώνης και της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας.
Το παλιό κλειστό μονοθέσιο σχολείο μεταμορφώθηκε σιγά-σιγά σ΄ ένα δημιουργικό εργαστήρι, έτσι που να μην είναι τελικά κλειστό αλλά να συνεχίζει την αποστολή του, προάγοντας την παιδεία και τον πολιτισμό μέσα από μια σειρά αναλόγων εκδηλώσεων. Το κτίριο του σχολείου έχει πλέον δυο ρόλους. Το ένα μέρος του χρησιμοποιείται για αγροτικό ιατρείο και μπράβο στο σύλλογο που ανέλαβε την ανακαίνισή του, και τη μεγάλη αίθουσα της άλλοτε διδασκαλίας φιλοξενεί απολιθώματα της περιοχής ως γεωλογικό μουσείο και χρησιμοποιείται ως αίθουσα προβολών και εκδηλώσεων. Στο πρ
οαύλιο του σχολείου έχουν πραγματοποιηθεί πάμπολλες πολιτιστικές δραστηριότητες με τεράστια απήχηση και ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία.
Όπως τιμητική βραδιά -αφιέρωμα στον ποιητή Βασίλη Τερτίπη, στον αείμνηστο Τάσο Μισέρο, στη συγγραφέα Σοφία Φίλντιση, στους δασκάλους που υπηρέτησαν στο σχολείο, στους ιερείς και ψάλτες του χωριού, θεατρικών παραστάσεων, στους ξενιτεμένους στη θάλασσα, προβολές κινηματογραφικών ταινιών, αφιέρωμα στη μάνα αγρότισσα (photo24-08-2010) και άλλα. Όσα όμως κι αν πει κανείς , όποια λεπτομερή περιγραφή κι αν γίνει, δε phμπορεί να μεταφερθεί στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα των πολιτιστικών βραδιών του Χωματερού, αν δεν κάνει τον κόπο να συμμετάσχει στα δρώμενα.
Ο Πο
λιτιστικός Σύλλογος του Χωματερού έχει διανύσει μέχρι τώρα ένα μεγάλο δρόμο στον πολιτισμό του τόπου.
Έχει ανεβάσει τον πήχη υπερβαίνοντας τις καθιερωμένες απαιτήσεις και προσδοκίες, προσφέροντας βραδιές με χρώμα και ουσία μακριά από τα βιομηχανοποιημένα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά προγράμματα.
Το μυστικό της πετυχημένης αυτής προσπάθειας έγκειται στο γεγονός ότι τα πρόσωπα που απαρτίζουν το Σύλλογο, και όλων όσων βοηθούν, διακατέχονται από τα αισθήματα του χρέους και της αγάπης για τον τόπο τους. Διότι πρέπει πρώτιστα να
έχει βιώσει τον πολιτισμό και αν έχει αλλάξει η ζωή σου απ΄τους καρπούς του πνεύματος για να μπορέσεις να μεταλαμπαδεύσεις αυτούς και στον κόσμο, έτσι ώστε να μιμηθούν στην τέχνη, την ποίηση, το θέατρο, τη γνώση και να έχεις τέτοια καταπληκτικά αποτελέσματα.
Έτσι ο Σύλλογος, με τα άξια μέλη του και τη σεμνή και φιλότιμη παρουσία τους, έχει καταφέρει να παράγει πολιτισμό για τον άνθρωπο και όχι για τον πολιτισμό ή για να απορροφηθούν κάποιες πιστώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος ή για να προβληθούν κάποιοι.
Ντόπιοι και παραθεριστές κατακλύζουν
κάθε καλοκαίρι το προαύλιο του σχολείου του Χωματερού.Πραγματική αγωγή της ψυχής-ψυχαγωγία- βιώνει ο επισκέπτης στις Αυγουστιάτικες βραδιές πολιτισμού του Χωματερού, ταξιδεύοντας σε άλλους πνευματικούς γαλαξίες.
Όλα είναι μεταμορφωμένα , μαγικά και ονειρεμένα και μέσα στο λιτό δωρικό προαύλειο που διαρκώς ανακαινίζεται, το ολόγιομο Αυγουστιάτικο Φεγγάρι παίζει κρυφτό με τα κλαδιά των ευκαλύπτων που υποκλίνονται και αυτά στον πνευματικό αέρα που φυσά, όπως παλιά οι μαθητές, φωτίζοντας τα
πρόσωπα των προσκεκλημένων και των συντελεστών.
Πρόσωπα συγκινημένα και γαληνεμένα σμίγουν σε μια διάσταση ερωτική , φτάνοντας στην κάθαρση, που τόσο –όσο ποτέ – έχει ανάγκη ο σημερινός άνθρωπος.
Ευχή όλων αυτή προσπάθεια να συνεχιστεί με το ίδιο πάθος και τη συνέπεια που διακρίνει τους συντελεστές της. Ενα ευχαριστούμε δε φτάνει, πρωτοπόροι μοναδικοί και μόνοι αποδείξατε, ότι είσαστε η μαγιά του πολιτισμού για τη Μεσσηνία….


Γιώτα Σπάλα
Εκπαιδευτικός



Υ.Γ. Συλλόγου:Aφιερωμένο

  • ....στους ανθρώπους που είναι δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια!!!!
  • ....στους ''εραστές'' αυτού του όμορφου ταξιδιού!!!!



Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011